Wat zijn wintertenen?

Het einde van het jaar nadert en de temperaturen dalen. In koude en vochtige periodes kan dit aanleiding geven tot wintertenen. Wintertenen zijn een echte seizoensgebonden klacht die in de winterperiode om de hoek komt kijken. De medisch benaming hiervan is perniones. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is.

Verondersteld wordt dat bij wintertenen de beschermende vasculaire reactie op kou faalt bij individueel gevoelige personen. Bij een normale reactie van de huidvaten op kou wordt vernauwing van de vaten (vasoconstrictie), gevolgd door verwijding van vaten (vasodilatatie).

Mogelijk speelt vochtige kleding een rol omdat die slechter isoleert. De rol van roken en bètablokkers bij het ontstaan en beloop van wintertenen is nauwelijks onderzocht. Beide veroorzaken vernauwing van de bloedvaten en zouden daarom het ontstaan van perniones kunnen bevorderen. Wel blijkt dat perniones op alle leeftijden kan voorkomen en bij vrouwen vaker dan bij mannen.

Zelf wintertenen verhelpen

Waaraan herkent u wintertenen?

Wintertenen kenmerken zich door het ontstaan van typische huidafwijkingen na blootstelling aan kou. Het klassieke beeld is één of meerdere roodblauwe en/of paarsblauwe, soms licht gezwollen plekken op tenen met jeuk, een branderig gevoel of pijn. Dat gebeurt meestal aan het begin van het koudeseizoen, maar kan ook optreden in koude situaties, denk hierbij bijvoorbeeld aan koelcellen.

Niet precies bekend is hoe snel na de blootstelling aan kou wintertenen ontstaat (enkele uren/een dag). De plekken bevinden zich vaak op de strekzijde van de tenen en komen vaak symmetrisch, bij beide voeten voor. In ernstige gevallen kunnen blaar- en zweervorming optreden en secundaire infectie van de huid.

Wintertenen zijn vrij onschuldig, maar daarom niet minder vervelend. Alleen wanneer het een atypisch beloop heeft of optreedt samen met andere klachten of afwijkingen kan er twijfel ontstaan over het onschuldige karakter.

Wat kun u zelf doen?

Behandelingen zonder medicijnen zijn de belangrijkste maatregelen om wintertenen te voorkomen en om de klachten hiervan te verlichten.

  • Het beste is om blootstelling aan kou te voorkomen, vermijd vochtige kou en voorkom temperatuurwisselingen.
  • Zorg in huis voor een warme omgeving.
  • Warme, goed isolerende schoenen met voldoende ruimte kunnen klachten helpen te voorkomen.
  • Kies warme en goed isolerende sokken, bijvoorbeeld van merinoswol met frotté breiwerk. Deze zijn verkrijgbaar in onder andere wandelsport- en skiwinkels.
  • Zorg ervoor dat sokken en schoenen droog blijven.
  • Wisselbaden kunnen een gunstig effect hebben en stimuleren de bloedsomloop.
  • Blijf vooral in beweging, zodat spieren en lichaam warm blijven.
  • Stop met roken.
  • Gebruik een crème of zalf. Een voorbeeld hiervan is Midalgan Forte of Calendula crème. Midalgan Forte stimuleert de doorbloeding in de huid. Calendula crème heeft een ontstekingsremmende werking. Het gebruik van Calendula zalf zal verlichting geven. De jeuk wordt minder en de huid zal sneller genezen. Let er wel op de zalf of crème niet te gebruiken wanneer er wondjes zijn. Beide zijn verkrijgbaar zonder recept bij apotheek of drogist.

*Bovenstaande adviezen zijn niet evidence-based, maar wel algemeen geaccepteerd.

Vind een praktijk

Ervaart u naast wintertenen ook andere voetklachten, aarzel dan niet om één van onze Podozorgers te bezoeken. Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Melanie Oonk. Zij is (register) podoloog, sportpodoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland