Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Sija

“Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

Samenwerking tussen podotherapeut en fysiotherapeut

Gastblog van Inge Klein Koerkamp

Dit artikel is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Janssen van Dijke fysiotherapeuten en Podozorg. In dit artikel vertelt (sport)fysiotherapeut Inge Klein Koerkamp over haar ervaring met de samenwerking tussen de podotherapeut en de fysiotherapeut.

Als fysiotherapeut zijnde behandel je veel verschillende soorten klachten op verschillende plekken in het lichaam. Een podotherapeut behandelt de patiënt op specialistische wijze vanuit de voeten, daarin kunnen de fysiotherapeut en de podotherapeut elkaar versterken, begint Inge haar verhaal.

De ondersteunende rol van de podotherapeut aan de fysiotherapeut

Een verloop dat veel terugkomt binnen de praktijken is dat de patiënt in eerste instantie binnenkomt met heup-, knie- of bijvoorbeeld rugklachten. Wanneer er wordt gekeken naar de hele keten, vanaf de voeten naar boven, dan blijkt meer dan eens dat de klacht voorkomt uit de voeten. Zo kan de stand van de voeten afwijken, zakt de ene voet meer in dan de andere, of zijn tenen niet beweeglijk. In het laatste geval wikkelt de patiënt de voet op een onjuiste manier af waardoor er een andere aansturing en beweging ontstaat rondom de knieën of heup.

Wat dus ogenschijnlijk begon met klachten elders in het lichaam blijkt dus in sommige gevallen vanuit de voeten te ontstaan of wordt in stand gehouden door voetproblemen. De podotherapeut kan in dergelijke casussen heel goed ondersteunen om bepaalde flexibiliteit of ondersteuning van de voeten te waarborgen waardoor er verbetering ontstaat in de hele keten, dus ook in de knieën, heupen of in de rug. Met de hulp van een podotherapeut wordt er zo dus nog meer efficiënte zorg verleend, vervolgt Inge.

“Wanneer ik zelf vind dat ik met mijn eigen behandeling onvoldoende resultaat behaal dan ga ik verder kijken waar ik nog ondersteuning kan vinden, wanneer erna twee of drie behandelingen nog niet voldoende resultaat is behaald. Een paar extra ogen van de podotherapeut kunnen dan mogelijk voor dat extra resultaat zorgen.”

De ondersteunende rol van de fysiotherapeut aan de podotherapeut

De samenwerking gebeurt natuurlijk ook andersom. De patiënt heeft dan al zolen of is voor een klacht bij de podotherapeut geweest, maar de behandeling blijkt soms nog niet het gewenste resultaat op te leveren. In dat geval kan de fysiotherapeut van aanvulling op het werk van de podotherapeut zijn.

Inge vervolgt dat er veel gevallen zijn waarin ze de overduidelijke meerwaarde van de podotherapeut ondersteunend aan de fysiotherapeut ziet. Zo zijn er een aantal patiënten met een nieuwe heup onder behandeling (geweest) met een beenlengteverschil. Deze patiënten zijn uiteindelijk doorgestuurd naar de podotherapeut om te kijken of er een aanpassing gedaan kon worden aan het beenlengteverschil, bijvoorbeeld met behulp van een steunzool.

Een ander voorbeeld is een fietser met heupklachten, welke onder behandeling was. Deze patiënt is in eerste instantie behandeld vanuit de heup, waar zeker wat spanning op te vinden was. De patiënt in kwestie had voornamelijk klachten met fietsen. Uiteindelijk is er een fietsanalyse gedaan bij de podotherapeut. Op basis van de analyse is de voetstand toen gecorrigeerd met een zool. De fietser heeft nu geen klachten meer na ondersteuning van de podotherapeut.

“De samenwerking tussen de fysiotherapeut en de podotherapeut leidt in veel gevallen tot een geoptimaliseerd resultaat, in de vorm van een goed én een blijvend herstel waarin de klachten dus niet terugkeren.”

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.