Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Bart

“Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

“Mijn tenen groeien over elkaar!”

Alles over een instabiel teengewricht

Vaak bezoeken mensen met bovenstaande klachten de praktijk van de (register) podoloog. Meestal is de tweede teen aangedaan, maar de klachten kunnen bij alle tenen voorkomen. Onderstaand leest u waardoor deze klachten ontstaan en wat u eraan kunt doen.

Een teengewricht kan instabiel worden wanneer het gewrichtskapsel niet meer in staat is het teengewricht bij elkaar te houden. Hierdoor kunnen de tenen steeds verder uit elkaar gaan staan. Ook de plantaire plaat onder de voet speelt hier een belangrijke rol. Deze peesplaat aan de onderzijde van het teengewricht kan op den duur oprekken en zelfs scheuren.

“Mijn tenen groeien over elkaar!”

Oorzaken van een instabiel teengewricht

Er zijn verschillende risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan van afwijkende teenstanden. Een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de tweede teen wordt weggedrukt. Deze duwt de naastliggende teen dan uit de kom. Ook kunnen afwijkende voetstanden zoals een holvoet of een platvoet een rol spelen. Verder zien we deze klachten ten gevolge van sportletsel of een ontsteking en daarnaast speelt erfelijkheid vaak ook een rol.

Klachten van een instabiel teengewricht

Op het moment dat de klachten ontstaan gaat dit vaak gepaard met pijn. Rondom het gewricht kan een stekende/brandende pijn optreden. Ook kan er lokaal zwelling ontstaan. De klachten zijn voornamelijk aanwezig bij het afwikkelen van de voet. Hier moeten de tenen omhoog en juist deze beweging is vaak pijnlijk. Doordat de teen een andere stand aanneemt kan deze gaan schuren tegen de schoen. Dit kan drukplekken en likdoorns tot gevolg hebben. Doordat mensen pijn ontwijkend gaan lopen worden er na verloop van tijd ook geregeld andere klachten ervaren. Deze klachten kunnen zeer divers zijn en ook hoger in de bewegingsketen tot uiting komen.

Diagnose van een instabiel teengewricht

Het diagnosticeren van een instabiel teengewricht kan het best door een voetspecialist worden gedaan. Een registerpodoloog kan hier uitkomst bieden. Door goed lichamelijk onderzoek te verrichten wordt goed in beeld gebracht wat de oorzaak is van de klacht. Echografisch onderzoek kan hier een zeer goede aanvulling zijn. Hier kunnen we bijvoorbeeld de kwaliteit van de plantaire plaat goed mee beoordelen.

Behandelingen van een instabiel teengewricht

Niet-operatief

Instabiele teengewrichten worden het meest conservatief behandeld. Dat wil zeggen dat er meestal niet direct voor een operatie wordt gekozen. Een therapiezool kan een goede oplossing zijn om de druk op de teengewrichten te reduceren. Ter voorkoming van drukplekken en likdoorns kan er een siliconen orthese gemaakt worden. Deze voorkomt dat de tenen gaan schuren tegen de schoen. Het is ook belangrijk de juiste schoen te kiezen. Smalle schoenen met hoge hakken doen de klachten over het algemeen toenemen. Het is daarom belangrijk dat u een plattere schoen kiest met een ruime teenbox.

Ook de afwikkeling is belangrijk om de teengewrichten tot rust te laten komen. Hiermee bedoelen we dat de schoenen een stijve loopzool hebben en een hoge teensprong. Deze voorziening kan ook worden vervaardigd onder een bestaande schoen. Dit noemen we een afwikkelbalk. Tevens kan de registerpodoloog besluiten de teen te tapen, zodat het kapsel kan genezen. Dit kunt u daarna gedurende langere periode zelf herhalen omdat het kapsel tijd nodig heeft om te herstellen.

Operatief

Wanneer de niet-operatieve behandeling niet (meer) helpt, kan een operatie uitkomst bieden. Uw podoloog/podotherapeut zal u dan verwijzen naar een orthopedisch chirurg. Welke operatie voor u geschikt is, hangt onder andere af van de ernst van de instabiliteit, hoeveel last u heeft en wat uw dagelijkse activiteiten zijn.

Vind een praktijk

Heeft u last van een instabiel teengewricht? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.