Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Karin

“Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

Pijn aan de buitenzijde van de enkel

Het sinus tarsi syndroom is een aandoening die pijn veroorzaakt aan de buitenzijde van de enkel, in het gebied genaamd de sinus tarsi. Dit is een ruimte tussen het sprongbeen en het hielbeen.

Mensen met dit syndroom ervaren vaak een gevoel van instabiliteit tijdens het lopen, samen met pijn net onder de buitenenkel. Dit komt door chronische irritatie van kleine zenuwen in dit specifieke deel van de enkel.

Pijnlocatie bij het sinus tarsi syndroom

Pijnlocatie bij het sinus tarsi syndroom

In dit artikel

In dit artikel gaan we dieper in op het sinus tarsi syndroom. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Wat is de sinus tarsi?

De sinus tarsi is een cilindervormige holte aan de buitenkant van de enkel, verborgen tussen het hielbeen en het sprongbeen die samen het onderste spronggewricht vormen. Deze holte bevat voornamelijk een gewrichtsband (genaamd het ligamentum talocalcaneum interossium), dat bijdraagt aan de stabiliteit van het spronggewricht. Rond dit ligament bevindt zich weefsel dat kan ontsteken wanneer het wordt samengedrukt. Daarnaast bevat de sinus tarsi vet, bloedvaten en zenuwen die een cruciale rol spelen in propriocepsis - ons vermogen om de positie en beweging van ons lichaam te voelen en te controleren.

Propriocepsis: hoe we ons lichaam voelen en controleren

Propriocepsis is het systeem waardoor men zich bewust wordt van de standen en standsveranderingen van het eigen lichaam. In elke spier en elk gewricht zitten sensoren, de zogenaamde proprioceptoren, die continu de spanning en de stand van onze spieren en gewrichten meten. Deze informatie wordt naar de kleine hersenen gestuurd, die vervolgens een beeld vormen van waar ons lichaam zich bevindt in de ruimte en de bewegingen van de verschillende lichaamsdelen. Dit helpt ons om in balans te blijven en onze bewegingen nauwkeurig te regelen, wat ondersteund wordt door wat we zien en de informatie van ons evenwichtsorgaan.

Oorzaken van het sinus tarsi syndroom

Het sinus tarsi syndroom heeft verschillende oorzaken, we maken onderscheid tussen traumatische- en niet-traumatische oorzaken.

Traumatische oorzaken

Een van de meest voorkomende oorzaken van het sinus tarsi syndroom is een enkelverzwikking (een inversietrauma). Ongeveer 70% van de patiënten heeft ooit zo'n trauma meegemaakt. Bij een enkelverzwikking kan schade optreden aan de banden in de sinus tarsi en aan de omliggende ligamenten.

Er zijn verschillende theorieën over hoe schade van een enkelverstuiking kan leiden tot de pijn die kenmerkend is voor het sinus tarsi syndroom. De meest geaccepteerde theorie veronderstelt dat de beschadiging van de ligamenten leidt tot instabiliteit in het onderste spronggewricht. Dit wordt vooral merkbaar bij bewegingen zoals pronatie (het naar binnen bewegen van de enkel tijdens het lopen), en supinatie (het naar buiten bewegen van de enkel tijdens het lopen). Deze instabiliteit veroorzaakt druk in de sinus tarsi, wat kan leiden tot ontsteking van het gewrichtsvlies (synovitis) en tot overmatige vorming van weefsel in het enkelgewricht (artrofibrose).

De ontsteking en druk in de sinus tarsi zorgen voor pijn en een gevoel van instabiliteit. Dit komt veel voor bij sporters, zoals dansers, volleybal- en basketbalspelers.

Niet-traumatische oorzaken

Platvoeten

Als de binnenkant van uw voet naar beneden kantelt en niet helemaal de grond raakt, noemen we dit een platvoet. Bij platvoeten, specifiek als de achtervoet ook naar binnen kantelt (pes planovalgus), komt er extra druk op de sinus tarsi. Dit kan de structuren daar overbelasten, wat pijn kan veroorzaken.

Overgewicht

Overgewicht kan de stand van de voeten veranderen, wat leidt tot toegenomen druk in de sinus tarsi. Hierdoor kunnen voetproblemen ontstaan of verergeren.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij uw immuunsysteem uw eigen gewrichten aanvalt, wat leidt tot ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen ook in de voeten voorkomen en de sinus tarsi beïnvloeden.

Ziekte van Bechterew (spondylitis ankylosis)

Spondylitis ankylosis, ook wel de Ziekte van Bechterew genoemd, is een vorm van ontstekingsreuma die start met pijn en stijfheid in de rug en zich kan uitbreiden naar andere gewrichten, waaronder de enkels en voeten. Ontstekingen in deze gebieden kunnen ook de sinus tarsi beïnvloeden.

Ontsteking van pezen of peesaanhechtingen

Wanneer een pees rond de sinus tarsi ontstoken raakt kan er vocht ontstaan in de peeskoker rondom de pees die druk uitoefent op de sinus tarsi.

Jicht

Jicht is een aandoening waarbij uraatkristallen zich ophopen in een gewricht, meestal in de grote teen of voet, wat ontstekingen veroorzaakt en de sinus tarsi kan beïnvloeden.

Ganglioncyste

Een ganglioncyste is een goedaardige zwelling die kan ontstaan in het gebied van de sinus tarsi. Deze cyste kan druk uitoefenen op een nabijgelegen zenuw, wat branderige pijn veroorzaakt.

Symptomen van het het sinus tarsi syndroom

De symptomen van het sinus tarsi syndroom zijn:

 • Pijn: een stekende of brandende pijn onder de enkel aan de buitenkant, vaak in combinatie met doofheid en tintelingen aan de buitenzijde van de voet.
 • Instabiliteit: een gevoel van instabiliteit van de enkel/voet.
 • Stijfheid: moeilijkheid met bewegen van de enkel.
 • Zwelling: toename van de omvang rond de enkel.
 • Verergering op oneffen grond: de klachten verergeren bij het lopen op oneffen ondergrond.
 • Bewegingspijn: pijn bij het naar beneden of naar binnen bewegen van de voet.

Diagnose van het sinus tarsi syndroom vastgesteld?

De diagnose begint met een gesprek over uw klachten en een lichamelijk onderzoek, waarbij de (register) podoloog of podotherapeut de enkel zorgvuldig voelt om de exacte locatie van de pijn te bepalen. Bij het bewegen van de voetzool naar binnen kan de pijn opgewekt worden. Patiënten geven vaak aan dat bij het lopen op oneffen ondergrond de pijn erger wordt en dat er een gevoel van instabiliteit is. Soms kan echografie worden ingezet om de diagnose te ondersteunen.

Behandeling van het sinus tarsi syndroom

De behandeling van het sinus tarsi syndroom richt zich op het verminderen van de druk in de sinus tarsi, afhankelijk van wat de pijn veroorzaakt.

Conservatieve behandeling

De meeste klachten verdwijnen niet vanzelf. Samen met de (register) podoloog of podotherapeut wordt gekeken naar de oorzaak van de klachten:

 • Steunzolen: Als platvoeten de oorzaak zijn, kunnen op maat gemaakte steunzolen helpen de stand van uw voeten aan te passen en de druk beter te verdelen. Door de steunzolen worden banden, spieren en pezen op een andere manier belast.
 • Schoenadvies: Het dragen van stevige schoenen kan ook helpen bij het corrigeren van de voetstand.
 • Taping: Soms wordt de enkel getaped om pijn te verminderen en de enkel te stabiliseren.
 • Fysiotherapie: In samenwerking met een fysiotherapeut kunnen spierversterkende oefeningen helpen de enkel stabieler en sterker te maken.
 • Corticosteroïden: Als eerdergenoemde maatregelen niet voldoende helpen, kunnen injecties met corticosteroïden, lokale verdoving, bloedplaatjesrijk plasma (PRP) of ozon (een ontstekingsremmend gas) worden overwogen. Deze behandelingen worden meestal uitgevoerd onder röntgen- of echogeleiding voor nauwkeurigheid.

Operatieve behandeling

Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie nodig zijn:

 • Arthroscopie: Dit is een kijkoperatie waarbij het subtalaire gewricht wordt schoongemaakt, vooral nuttig bij patiënten met ernstige ontsteking van het gewrichtsvlies. Tijdens de operatie, die ongeveer 30 minuten duurt, wordt een kleine incisie (5-8 cm) gemaakt aan de buitenzijde van de voet om toegang te krijgen tot de sinus tarsi, die dan wordt schoongemaakt.
 • Na de operatie: U moet ongeveer 2 weken op krukken lopen met een speciale schoen. Daarna begint u geleidelijk weer met het belasten van de voet.

Maak een afspraak

Ervaart u symptomen die horen bij het sinus tarsi syndroom? Maak dan een afspraak bij één van onze praktijken. Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.